5

Krioterapia

Last Updated: listopada 7, 2023

Featured Image

Table of Contents

A krioterápia olyan kezelés, amely segíthet a stressz, a szorongás, a fájdalom és a sérülések rehabilitációjában. A krioterápiát úgy végzik, hogy a testet vagy a bőrt hideg hőmérsékletnek teszik ki. A krioterápiás kezeléseket klinikán, med spa-ban vagy otthon is igénybe lehet venni.

A krioterápia definíciója

A krioterápia vagy hidegterápia olyan orvosi kezelés, amely során a testet hideg hőmérsékletnek teszik ki. A krioterápia számos betegség kezelésében segít, többek között izomfájdalmak, bőrbetegségek, sportsérülések, reumás ízületi gyulladás és rákos megbetegedések kezelésében. A krioterápia pozitív hatást mutat bizonyos mentális állapotok tüneteinek kezelésében is, beleértve a stresszt és a szorongásos zavarokat. Sok más előnye is van a kezelésnek, az immunrendszer javulásától kezdve a fogyásig, és számos anekdotikus bizonyíték is alátámasztja a kezelést.

A krioterápia alkalmazásai és előnyei

Mivel egy újonnan megjelenő orvosi kezelésről van szó, a krioterápia számos felhasználási lehetőségét illetően még folynak a kutatások. Számos előnye már bebizonyosodott, de további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a krioterápia lehetséges előnyeinek teljes körét megismerjük.

A gyulladás csökkentése és a fájdalom enyhítése

A jégpakolás és a jégfürdő a krioterápia legalapvetőbb formája, és évszázadok óta használják merev izmok kezelésére. A jégfürdők vagy a jégcsomag alkalmazása köztudottan csökkenti a gyulladást és a duzzanatot az izmokban és a kötőszövetben; az egész testre kiterjedő krioterápia ezt a koncepciót a végletekig fokozza, ugyanezen eredmények elérése érdekében akár -300° F-os hőmérsékletet is alkalmaz. A páciensek gyakran számolnak be arról, hogy a krioterápiás kezelések után kevesebb fájdalom és duzzanat jelentkezik.

Rákkezelés

A rák kezelésére szolgáló krioterápia, az úgynevezett krioabláció a rák számos formájának kiegészítő kezelése, beleértve a csont-, bőr-, máj-, tüdő-, prosztata- és mellrákot. Az eljárás során egy vékony tűt vezetnek közvetlenül az érintett területre, és folyékony dinitrogén-oxidot vagy argongázt pumpálnak bele, hogy elpusztítsák a kóros szöveteket és elpusztítsák a rákos sejteket. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet orvosi szakirodalma elismeri a krioablációt mint a rák kezelését, de azt tanácsolja, hogy még több kutatásra van szükség a hosszú távú rákgyógyítás hatékonyságát illetően. A krioterápia jóindulatú (nem rákos) daganatok kezelésére is alkalmazható.

Krónikus fájdalom és betegségek kezelése

Az izom- és kötőszöveti duzzanat és gyulladás a krónikus fájdalom, sportsérülések, reumatoid artritisz és betegségek gyakori oka. A krónikus fájdalom kezelésére alkalmazott krioterápia során az érintett területet vagy az egész testet rendkívül alacsony hőmérsékletnek teszik ki, ami csökkenti a gyulladást és a véráramlást. A hideg inger eltávolítását követően a vérkeringés fokozódik, így tápanyagokban és oxigénben gazdag vér jut a sérült vagy beteg szövetekhez, elősegítve a gyógyulást. Sclerosis multiplex esetén a hideg alkalmazása csökkenti az izomgörcsöket és a hozzájuk kapcsolódó fájdalmat.

Sérülések rehabilitációja

A krioterápia erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt pozitív hatással lehet a rehabilitáció során. A gyulladt vagy fájó testrészekre a fizikoterápiát vagy nyújtást követően gyakran ajánlott a jég alkalmazása a duzzanat és a fájdalom csökkentése érdekében. A hidegterápia alkalmazása nem feltétlenül kezeli önállóan a sérüléseket, de előnyösen beépíthető a kezelési tervbe. Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a duzzanat idővel javítja a gyógyulás ütemét, így egy kis természetes duzzanat megengedése előnyös lehet a gyógyulási folyamat szempontjából.

Az atlétikai teljesítmény

Egyes sportolók rendszeresen alkalmaznak krioterápiát intenzív edzés után. Az egész testre kiterjedő krioterápiát követően az izmokba áramló, tápanyagokban gazdag vérhullám jótékonyan hat az izomfájdalom megelőzésére.

Bőrkezelés

A krioterápiát egyes bőrbetegségek kezelésére használják. A krioterápiával szemölcsök, bőrelváltozások, bőrcédulák, atópiás dermatitis, keratosis és több bőrbetegség orvosolható azáltal, hogy extrém hideg alkalmazásával a bőr hőmérséklete elég alacsonyra csökken ahhoz, hogy elpusztítsa vagy eltávolítsa a kóros szöveteket. Az erre a célra szolgáló hűtős spray-ket világszerte árulják, és általában recept nélkül kaphatók.

Stressz, szorongás és mentális egészség

A hidegkezelések mélyreható hatással vannak a neurokémiai felszabadulásra. Az egész testre kiterjedő krioterápiát követően néhány klinikailag diagnosztizált depresszióban szenvedő beteg a depressziós tünetek több mint 50%-os csökkenéséről számolt be. Úgy gondolják, hogy az egész testre kiterjedő krioterápia dopamin- és adrenalin-emelkedést okoz, ami javítja a hangulatot és csökkenti a depressziós tüneteket. Ezek a hatások további kutatásokat igényelnek, de az eredmények ígéretesek.

A mentális egészségi állapotok krioterápiával történő kezelésére javasolt stratégia magában foglalja annak alkalmazását a jelenlegi, bevált orvosi beavatkozások mellett. A krioterápiás kezelés mentális egészségügyi állapotokra gyakorolt hatását vizsgáló kutatások meglehetősen újak, és a téma mindenképpen további vizsgálatokat igényel. Mégis, a jelenlegi anekdotikus bizonyítékok nagyon ígéretesek a mentális állapotok jövőbeli kezelését illetően.

Hogyan működik a krioterápia

Így működik a krioterápiaA krioterápia minden formája ugyanarra a koncepcióra épül; a test hideg hőmérsékletnek való kitétele. A hideg vízbe merítés, a jégmasszázs, a jégpakolás alkalmazása, a hidegkamrák, a jégfürdők és a hűtőspray-k mind úgy működnek, hogy a bőr hőmérsékletét elég alacsony szintre csökkentik ahhoz, hogy a szövetekben és az alatta lévő kémiai receptorokban változásokat okozzanak. A krioterápia speciálisabb formái, mint például a krioabláció, a hideg szubdermális alkalmazását alkalmazhatják a bőr alatt, enyhén invazív sebészeti eljárások során. A krioterápia minden esetben csökkenti a sejtek és szövetek hőmérsékletét, hogy változásokat okozzon ezekben a szövetekben.

A krioterápia fiziológiája

A nagyon alacsony hőmérséklet az egész testben figyelemre méltó változásokat okoz. Az idegvezetési sebességet, a véráramlást, a fájdalomérzetet és a hormonfelszabadulást mind helyi és szisztémás módon befolyásolja a krioterápia. Változatos hatásai miatt a krioterápiát különbözőképpen alkalmazzák attól függően, hogy milyen állapotot kezel.

Krioterápiás módszerek és eszközök

A hidegterápiának többféle módszere létezik, többek között jégcsomagok, folyékony nitrogén, hűtőspray, jégfürdő vagy krioterápiás kamra. Mindegyiknek ugyanaz a végcélja: a célszövetet fagypont alatti hőmérsékletnek kitenni és gyógyulást előidézni.  

A teljes test krioterápiája

A teljes testre kiterjedő krioterápiát egyes gyógyfürdők és sportorvosi klinikák kínálják, és ezekhez a kezelésekhez speciális hidegkamrákat használnak. A páciensek akár 3 percig is a kamrában állnak, miközben folyékony dinitrogén-oxidot pumpálnak be, ami csökkenti a test hőmérsékletét. A teljes testre kiterjedő krioterápia a közismert fájdalom- és gyulladáscsökkentő előnyök mellett a javítja az alvást és növeli az anyagcserét a fogyás érdekében. A páciensek gyakran számolnak be arról, hogy a kezelések után felfrissültnek és élénkültnek érzik magukat.  

Belső és külső krioterápia

A krioterápia alkalmazható a testen kívül, vagy közvetlenül a bőrrel érintkező hideg tárgyak révén, vagy konvekció útján, például hideg gáz alkalmazásakor, mint például egy krioterápiás kamrában. A külső krioterápia a krioterápia leggyakoribb formája. A belső krioterápiát vagy krioablációt leggyakrabban rákos megbetegedések kezelésére és bizonyos szívműtéteknél a vénák elzárására használják. Egy krioszondának nevezett eszköz kerül a területre, és folyékony nitrogént pumpál bele, ami gyorsan lehűti a célszöveteket.

Klinikai beállítások

A krioszondákat és a hűtőkamrákat leggyakrabban klinikai környezetben használják, mivel ezek az eszközök speciális képzést és szakszerű alkalmazást igényelnek. Minden injekcióval járó eljárást orvosnak vagy más egészségügyi szolgáltatónak kell elvégeznie. A kezeléssel járó kockázatok miatt az egész testre kiterjedő krioterápiánál mindig szakembernek kell jelen lennie. A klinikai krioterápia viszonylag új jelenség, de ma már világszerte elérhető a klinikákon.

Krioterápia otthon

A krioterápia nem bonyolult eljárás, és otthon is könnyen alkalmazható. A jégpakolás, a hideg vízbe merítés vagy a jégfürdő könnyen alkalmazható otthon, és kevés kockázattal jár a klinikai krioterápiában alkalmazott extrém hideghez képest. Az otthoni krioterápiás protokoll megkezdése előtt azonban elengedhetetlen az egészségügyi szolgáltató engedélyének beszerzése.

Biztonsági megfontolások

A krioterápia nagyon hideg hőmérséklettel jár, ezért a betegeknek óvatosnak kell lenniük a sérülések elkerülése érdekében. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen krioterápiával próbálkozik, és mindig legyen óvatos, amikor extrém hideggel dolgozik. A krioterápia előnyeiről szóló legtöbb pozitív beszámoló anekdotikus, ami azt jelenti, hogy beszámoltak előnyökről, de további vizsgálatokra van szükség a hatékonyságának biztosításához.

Gyakran ismételt kérdések

A krioterápia biztonságos?

A krioterápia a nagyon alacsony hőmérsékleten történő alkalmazása miatt kockázatokat rejt magában, de a sérülés valószínűsége szakszerű irányítás mellett alacsony.

Fájdalmas-e az egész testre kiterjedő krioterápia?

A legtöbb beteg inkább kellemetlen érzésről, mint fájdalomról számol be. Mivel a krioterápia "száraz hideg", nem csíp, mint a hideg víz vagy a jégpakolás.

Miért nem okoz a krioterápia fagyást vagy hipotermiát?

Röviden - előfordulhat. Vannak jelentések krioterápiás sérülésekről, de ezek ritkák. Az egész testre kiterjedő krioterápia esetében a gázok nem vezetik el olyan gyorsan a hőt, mint a víz vagy más, a testtel közvetlenül érintkező folyadék. Ezek a gázok csökkentik a fagyás vagy hipotermia valószínűségét, de még mindig lehetséges.

Mióta létezik a krioterápia?

A hideg alkalmazásáról testi állapotok kezelésére már az ókorban is beszámoltak, de az egész testre kiterjedő krioterápia sokkal újabb keletű. Az 1970-es években Japánból indult el, és a mai formájában már több mint 50 éve létezik.

Hivatkozások

Whole Body Cryotherapy Induced Reversible Cerebral Vasoconstriction Syndrome (P3.118) | Neurology

Krionsebészet a gyakori bőrbetegségeknél

Kryoabláció rák kezelésére - Mayo Clinic

A krioabláció definíciója - NCI Dictionary of Cancer Terms

Cryotherapy Reduces Inflammatory Response Without Altering Muscle Regeneration Process and Extracellular Matrix Remodeling of Rat Muscle - PMC 

Cryosurgery to Treat Cancer - NCI

A hideg igazság: a krioterápia szerepe a sérülések kezelésében és az edzés utáni regenerációban

A teljes test krioterápia mint a depressziós és szorongásos zavarok kiegészítő kezelése - PMC

Két eszköz teljesítménye a tüdővéna elzáródásának értékeléséhez egy új navigációs rendszerrel krioballon ablációs eljárás során